iPhone X ve üzeri modellerde cihazın güvenliğini arttırmak için geliştirilen Face iD sistemi oldukça kompleks bir çalışma sistemine sahiptir. Ortamın ışığına göre, kullanıcısının cihaza olan yüz okuma mesafesini vs 3 boyutlu okuma yapabilmesi için de yine üzerinde çeşitli sensörler bulunmaktadır. Yüzümüzün 3 boyutlu taramasını yapan dot projector, ortamın ışığını algılayan flood illuminator, karanlık ortamda da yüzü algılayabilmesi için geliştirilmiş olan kızılötesi True Depth kamera yüzümüzü okuma esnasında tümleşik şekilde çalışarak cihazın kilidini açar. Bu sensör ve kameralardan bir tanesi bile çalışmadığında face id ile ilgili çeşitli sorunlar ortaya çıkar ve True-depth kamera ile ilgili bir sorun oluştu şeklinde bir uyarı vererek face id çalışmaz. Bu sistem genelde cihazın üst kısmında bulunan ahizenin, üst hoparlörün çevresinde konumlandırılmış olduğu ahize ızgaralarının aralarından en ufak bir sıvı temasına maruz kalması sonucu sensörlerin zarar görerek çalışmaz hale gelebilmektedir. Servisimizden bu gibi arızaların onarımları hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için bizlere tamir.cozerim.com sayfasından arıza talebi oluşturabilirsiniz.

 

Servisimize sıvı teması aldıktan sonra açılmıyor arızası ile gelen MacBook Pro 2017 cihazımızı incelediğimizde, cihazın şarj soketleri olan C-Type bağlantı noktalarından anakarta doğru ilerlemiş olan sıvının anakart üzerinde bulunan cihazın şarj edilmesine ve de boot ederek sistemin açılmasına yarayan bu entegrelerine ve çevresindeki anakart zarar vererek çalışmaz hale geldiğini gözlemledik. Zarar gören usb entegreleri yüzünden cihazın açılmadığını farkettik. 

C-Type soketli MacBook’lar hem şarj hem de çeşitli arabirimleri de yine bu soket üzerinden algıladığı için bozulan bu USB entegreleri yüzünden üzerine bağlanan şarj aletini veya herhangi bir C-Type girişli donanımları tanımlayamadığından açılmaz ve şarj olmaz.

Sıvının temas ettiği bölgede yine anakart üzerinde bulunan bu entegrelerin çevresine konumlandırılmış olan yarı iletken diğer devre elemanlarının da sıvıdan zarar görerek çalışma fonksiyonlarını yitirdiğini gözlemledik. Bu durumda sadece USB entegrelerinin değiştirilmesi yeterli olmayacak ve diğer komponentlerin de aynı değerlerde değiştirilmesi gerekecek. Cihazın devre şeması üzerinden USB entegreleri ile bağlantılı olan bu komponentlerin değerlerini yeniden bularak aynı değerde komponentlerin anakarta yeniden lehimlenmesini sağlayarak cihazın normal değerlerine kavuşmasını sağladık. 

Yapılan tüm bu teknik işlemlerden sonra cihazımız hiç bir veri kaybı olmadan, çalışma değerleri müdahaleler soncunda normale döndükten sonra yeniden çalışır durumda.

Servisimizden Macbook veya iPhone tamiri konusunda detaylı bilgi almak için bizlere whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz. 

iPhone SE 2020 lerde dokunmatik ile alakalı kronik bir sorun bulunmaktadır. Servisimize dokunmatik çalışmıyor arızası ile gelen iPhone SE 2020 modellerinde bu durumun sıkça anakarttan kaynaklandığını gözlemliyoruz. Genelde dokunmatik sorunları her ne kadar cihazın ekranı ile alakalı bir sorun olarak görünse de iPhone SE 2o20 modelinde çoğunlukla anakarttan kaynaklı bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Her ne kadar orijinal ekran bile takılarak soruna bir çözüm alınılmaya çalışılsa da cihazın anakartı üzerinde bulunan devre hatlarından; dokunmatik sinyalinin işlemci ile ekran soketine aktarım sağlandığı devre hattı genel olarak aldığı darbeden veya kasasının yamulması, esnemesi sonucu koparak ekranın dokunmatik işlevini yitirmesine neden olur.

Bu durumda anakartta bulunan bu hattın yeniden sağlıklı bir şekilde onarılması gerekmektedir. Servisimizde iPhone SE 2020 lerde yaşanan bu arıza garantili olarak tamir edilmektedir. 

Xiaomi Mi Max 2 lerde yaşanan cihazın açılışta başlangıç logosunda kalması, kendi kendisine reset atması veya bir süre sonra bu gibi durumlar yaşandıktan sonra tamamen hiç açılmaması gibi durumların yaşanmasının sebebi cihazın anakartında bulunan Emmc entegresi veya işlemci CPU entegresinde oluşan soğuk lehim vb durumlardan kaynaklanmaktadır. Bu gibi sorunlar yaşandığında cihazın anakartında bulunan bu entegrelerin yeniden değiştirilmesi veya kalıplanması gerekir. Yapılan bu müdahaleler sonucunda cihaz tekrardan çalışmasına eskisi gibi sağlıklı bir şekilde devam eder.

MacBook Pro 2017 serisi cihazlarda yaşanan, ekranı açarken 45 derecelik bir açı sonrasında görüntünün tamamen kesilmesi sorunu Macbook Pro (13-inch, 2017) üretilmiş modellerinde kronik bir sorun olarak karşımıza çıkmakta. Bu sorunun sebebi anakart ile LCD panelin arasındaki görüntü aktarım işlevini yerine getiren Flex’in, ekranı her açışta anakart üzerindeki bağlantı noktası ile lcd panelin arasındaki mesafe uzunluğunun yeterli olmayışı sebebiyle bir süre sonra flexin açılıp kapanmalar sonunda dayanıklılığını koruyamamasından kaynaklanmaktadır.

LCD Panelin her açılıp kapanmasında resimde de görüldüğü üzere görüntü aktarım kablosunun bir süre sonra ne şekilde deforme olduğu gözlemlenmekte. Bu durumda anakart ile ekran arasındaki bağlantı koptuğundan dolayı görüntü tamamen gider veya arızanın ilerlemiş olduğu durumuna göre ekranın belirli bir açı sonrasında görüntü kesilmeleri yaşanabilir.

Bu sorunun çözümü için LCD Panel üzerinden anakarta gelen bu bağlantıların yeniden daha sağlıklı şekilde sağlanması gerekmektedir.

Servisimizde bu arızanın onarımı garantili olarak ve hatta bu model için çok daha sağlıklı şekilde sağlanmaktadır.

Servisimizden bu konu hakkında detaylı bilgi almak için bizlere iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.

Her yeni modelde karşımıza çıkan yeni tamir yöntemleri. iPhone 11 modelinde apple artık ekranları da tıpkı touch id ve face id’de olduğu gibi cihazın anakartına eşleştirerek, kodlayarak üretti. Artık her cihazın ekranı kendisine özel üretiliyor. Bu durumda ekran değişimi sonrasında ekran orijinal bile takılsa cihaz üzerine takılan yeni ekranı tanımıyor ve bizlere takılan ekran sonrasında Önemli Ekran Mesajı şeklinde uyarı veriyor. Mesaja dokunduğumuzda ”Bu iPhone’un özgün bir Apple ekranına sahip olduğu doğrulanamıyor.” şeklinde sahibinin canını sıkan bir uyarı veriyor. 

iPhone 11 Önemli Ekran Mesajı
Bu iPhone’un özgün bir Apple ekranına sahip olduğu doğrulanamıyor.

Bu durum aslına bakılırsa ekranınız orijinal bile olsa yani diyelim ki Apple Store’dan 2 adet iPhone 11 satın alsanız ve bunların ekranlarını birbiri ile değiştirseniz bile ‘‘Bu iPhone’un özgün bir Apple ekranına sahip olduğu doğrulanamıyor.” uyarısını yine alırsınız. Bu durumu Apple diğer tamir servislerinin işini zorlaştırmak amacıyla yapıyor. Yetersiz donanımdaki servislerde yapılan ekran değişimleri sonrasında bu uyarıyı alırsınız. Fakat tersine mühendislik işlemleri ile tabiki bu gibi durumların önüne geçilerek sorunların çözülmesi mümkün. Bizler de servisimizde bu konu hakkında yaptığımız çalışmalarımızda bu uyarının giderilmesi için gerekli işlemleri yaptık. 

 

  • iPhone 11 ekranlarının arka panelinde ekran kimlik bilgilerinin aynı zamanda True Tone’un datalarının yazılı olduğu bir entegre bulunmakta. Bu entegrenin orijinal fabrika çıkışlı ekran üzerinden alınarak, yeni ekrana aktarılması ile eski ekranındaki bilgiler yeni ekrana aktarılmış olur ve bu uyarıyı almazsınız. Bilgiler tamamen yeni ekrana geçtiğinden cihaz üzerindeki ekranı yine eskisi gibi orijinal olarak algılar ve uyarı vermez.
  • Servisimizde yapılan ekran değişimlerinde iPhone 11 ayrıca 11 Pro ve 11 Pro Max modellerinde bu uyarıyı almazsınız.

 

  1. Orijinal Ekranı Taktığımızda Aldığımız ”Bu iPhone’un özgün bir Apple ekranına sahip olduğu doğrulanamıyor.”  uyarısı.
  2. Eski orijinal ekran üzerinden yeni ekrana entegrenin aktarımı
  3. Sonuç